Training 7
Omgaan met onvoorzienigheden
Een pedagogische aanpak
Hoofdlijnen
Deze workshop start met het kort aangeven van het probleem:
De huidige samenleving wordt ook wel de 'pampermaatschappij' genoemd. Iedereen gaat er vanuit dat alles te regelen en maakbaak is. Bij afwijkingen op wat we graag willen is er meteen een 'çrisis'. Of het nu gaat over allerdaagse dingen die in het leven kunnen gebeuren als ongelukken of sterfgevallen. Of over omgevallen bomen, ondergelopen straten door regenval of incidenten in natuurgebieden. Media en burgers bestempelen gebeurtenissen onmiddellijk als onvoorziene crisis en verwachten dat anderen vaak de overheid) het 'probleem' meteen weer oplossen.
​
In de inleiding van de workshop wordt dit thema kort benoemd om vervolgens te te duiden met de methodiek ‘Amor-Complexitatis’ , gebaseerd op het werk van Harry Kunneman.
​
Na de inleiding wordt in groepjes in kaart gebracht welke onvoorzienigheden de deelnemers de afgelopen twee jaar hebben ervaren en hoe zie die hebben aangepakt.
In de sessie daarna worden de deelnemers gericht op wat een 'pedagogische aanpak' betekend vanuit de methodiek 'Amor-Complexitatis'. Een pedagogisch denkkader "AC" worden aangereikt.
​
Vervolgens wordt in de groepjes aan deelnemers gevraagd één van de eerder vastgestelde onvoorzienigheden als thema te nemen en een vernieuwde aanpak' te bespreken op basis van het pedagogisch denkkader '.
​
De bijeenkomst wordt afgerond met parafraserende presentatie van de verschillende opbrengsten.
​
duur: 150 minuten
kosten: € 450 (+ reiskosten)